Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

LEBENSRAUM του Θανάση Τριαρίδη | Ερμιόνη Τσεντίδου



Η παράσταση LEBENSRAUM (ζωτικός χώρος) του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, παρουσιάζεται από τις 13 Δεκεμβρίου του 2016 στην Θεατρική Σκηνή του FAUST.


Lebensraum ορίζεται μια οικονομική και πολιτική θεωρία που έλαβε μεγάλη έκταση κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου στη Γερμανία. Το Lebensraum απετέλεσε τη δογματική βάση της ναζιστική επεκτατικής θεωρίας του Εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος του Χίτλερ.
Η παράσταση πραγματεύεται ένα εφιαλτικό πείραμα που ταλαντεύεται ανάμεσα σε καίριες έννοιες όπως η αλήθεια και το ψέμα, η ευθύνη και η ενοχή, η σκέψη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα «Το καθαυτό «νόημα» του «Lebensraum» συμπυκνώνεται σε τούτο: οι αληθινοί δολοφόνοι είναι (και θα είναι για πάντοτε ) οι θεατές.»

Συνεχίζοντας να φλερτάρει με την θεωρία παιγνίων, η Πηγή Δημητρακόπουλου επιστρέφει να, μετά από την πολυσυζητημένη, πλέον, Ισορροπία του Nash,  σκηνοθετήσει ένα έργο- πρόκληση.

-

Αυτήν την φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εξής ερώτηση: Θα πατούσες ένα κουμπί για να γίνεις πάμπλουτος – αλλά με το πάτημα αυτού του κουμπιού θα πέθαιναν δέκα χιλιάδες άνθρωποι κάπου στην Κίνα;

-

Τι γίνεται όταν μπαίνει στην μέση η ζωή;
Που ξεκινάει και που τελειώνει η ευθύνη;
Και μιλώντας για ευθύνη, τι ευθύνη φέρει ένα κοινό βολεμένο πίσω από την ταμπέλα του θεατή που βλέπει να εκτυλίσσονται μπροστά του εγκλήματα;
Συναινεί;
Αν όχι, γιατί δεν αντιδράει;
-
Όταν απειλείται το κοινό, θα βγάλει από την μέση οποιονδήποτε το απειλεί. Τι ομοιότητα έχει το κοινό με τον λαό;
Όταν σβήνουν τα φώτα και παίζεται το κορμί σου, δεν υπάρχει απόφαση που δεν θα πάρεις. Στο σκοτάδι, αυτός που σε ελέγχει είναι μόνο ο εαυτός σου και την συνείδηση σου την φίμωσες προ πολλού. Θα ζούσες με οτιδήποτε και αν χρειαζόταν να κανείς, για να σώσεις το τομάρι σου, αρκεί να μην πατούσες εμφανώς την σκανδάλη.
Όταν φεύγεις από την παράσταση έρχεσαι αντιμέτωπος με ερωτήσεις που δεν χρειάστηκε να απαντήσεις πότε άλλοτε. Εν τέλει, ποσό αντιστεκόμαστε; Ποσό αντιδράμε; Τι βλέπουμε στον καθρέφτη μας, όταν συναινούμε σε τόσα που, φαινομενικά, δεν μας αγγίζουν;
Αν μπορούσες να γλιτώσεις, γνωρίζοντας πως δεκατέσσερις άλλοι άνθρωποι θα πέθαιναν, τι θα έκανες;

Τι θα έλεγε η επιλογή σου για εσένα;



Μια παράσταση για γερά νεύρα, όλον τον Ιανουάριο στο Faust


Συγγραφέας:
Θανάσης Τριαρίδης

Ηθοποιοί:
Πάνος Ζουρνατζίδης
Σήφης Πολυζωίδης

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου
Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Επιμέλεια κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός

Παραστάσεις:
από 13 Δεκεμβρίου 2016
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 12€
Μειωμένο-φοιτητικό: 10€
Ανέργων-ΑμεΑ: 5€


 ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 11 & ΑΘΗΝΑΙΔΟΣ 12 // 150 60 ΑΘΗΝΑ 
ΤΗΛ.: +30 210 3234095 

FAX: +30 210 3234096
e-mail: info@faust.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου